در برگ رایگان مشتق چیست با مفهوم مشتق و حسابان آشنا شدیم. حالا می‌توانیم در مورد روش گرادیان کاهشی بگوییم. این که تعریف گرادیان کاهشی چیست، کاربرد گرادیان کاهشی در هوش مصنوعی چیست و چگونه به تعلیم شبکه عصبی کمک می‌کند. در پایان اشاره‌ای هم به گرادیان کاهشی چندمتغیره داریم.

فهرست مطالب

این فیلم در یک نگاه

در این فیلم نخست به تعریف گرادیان کاهشی پرداختیم و دیدیم که این تعریف خیلی گویا نیست. پس شروع کردیم به باز کردن آن. اکسترمم (مینیمم و ماکسیمم) و نقطه زینی (Saddle Point) را تعریف کردیم.

تابع مشتق پذیر را تعریف کردیم. تابع چگالی به دمای آب را به عنوان یک نمونه از تابع ناپیوسته بررسی کردیم.

سپس به این پرداختیم که اصلا مفهوم الگوریتم بهینه‌سازی چیست و این که الگوریتم تکراری مرتبه دوم یعنی چه !
در ادامه توجیه کردیم که از نگاه کاربردی گرادیان کاهشی چیست و چرا از آن استفاده می‌کنیم. همین توضیحی که بالا برای شما دادم را تصویری توجیه کردیم.

آنگاه به اصل مطلب رسیدیم. مفهوم گرادیان کاهشی را با مثال کوهنوردی تشریح کردیم. وقتی از یک کوه به پایین میاییم در واقع الگوریتم گرادیان کاهشی را اجرا می‌کنیم.

سپس سراغ ریاضیات رفتیم. روی یک منحنی دوبعدی (یک تابع تک متغیری) روش اجرای گرادیان کاهشی را توضیح دادیم. فرمول یا رابطه عمومی گرادیان کاهشی را با هم درک کردیم.

دیدیم که در رابطه گرادیان کاهشی یک ضریب نرخ یادگیری (Learning Rate) وجود دارد. کاربرد نرخ یادگیری چیست؟ پاسخ این سوال را در یک انیمیشن و سپس یک مرجع مناسب درک کردیم.

در بخش بعدی سراغ بررسی اجرای گرادیان کاهشی با یک زبان برنامه نویسی مثل پایتون رفتیم. اگر با برنامه نویسی آشنا نیستید نگران نباشید. در این درس قرار نیست کدنویسی کنیم. یک مقاله را صرفا بررسی می‌کنیم که گرادیان کاهشی را کدنویسی کرده است. صرفا برای این که یک دید اجرایی بگیریم.

در بخش پایانی این فیلم در مورد گرادیان کاهشی چند متغیره یا Multivariate Gradient Descent صحبت کردیم. دیدیم که گرادیان کاهشی در توابع چندمتغیره به لحاظ نظری چندان نسبت به تک متغیره متفاوت نیست. با یک تصویر هم سعی کردیم مفهوم گرادیان کاهشی چندمتغیری را جا بیندازیم.

پس از این فیلم مطالعه مقاله گرادیان کاهشی چندمتغیره (+) می‌تواند برای شما مفید باشد.

 

در صورتی که تمایل دارید بجای مطالعه ادامه مقاله فیلم آن را تماشا کنید، روی این لینک (+) و یا پخش کننده پایین کلیک کنید.

 

 

در صورتی که مطالعه متن را به تماشای فیلم ترجیح می‌دهید با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

 

گرادیان کاهشی چیست؟

گرادیان کاهشی یا Gradient Descent یک الگوریتم بهینه‌سازی تکراری مرتبه اول برای یافتن کمینه‌های موضعی یا Local Minimum روی یک تابع مشتق‌پذیر است.
می‌دانیم که برای یافتن کمینه‌های یک تابع و اصلا کلی‌تر بخواهیم بگوییم برای یافتن اکسترمم‌های یک تابع (کمینه یا بیشینه) می‌توانیم مشتق آن را بگیریم و مساوی صفر قرار دهیم. جواب‌های چنین معادله‌ای نقاطی از تابع را خواهند داد که تابع مقدار minimum یا maximum (کمینه یا بیشینه) دارد.
سوال اینجاست که اگر یافتن کمینه یک تابع به این سادگی است چرا باید از روش گرادیان کاهشی استفاده کرد؟ جواب این است که گاه توابع چنان پیچیده هستند (مثلا چند متغیره یا تک متغیره از مرتبه‌های بالا) که محاسبه مشتق آن‌ها و حل معادله آن‌ها به سادگی ممکن نیست.
در چنین شرایطی باید سراغ روش‌های ابتکاری برویم. روش‌هایی که معمولا سعی می‌کنند با یک جستجوی هوشمندانه تکراری و تصحیح مداوم خود در یک مدت زمان معقول به جواب‌های معقول به تعداد کافی برسند. شاید این جواب‌ها جواب قطعی نباشند اما به اندازه کافی خوب هستند و در اغلب مسائل همین کافی است.

 

 

هم رویش منتشر کرده است:

آموزش شبکه عصبی مصنوعی -- از صفر به زبان ساده

 

جمع بندی

به انتهای این صفجه از هم‌رویش رسیدیم. ممنون که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. به زبان ساده با گرادیان کاهشی آشنا شدید. متن این مقاله قابل مطالعه و فیلم آن قایل مشاهده است. پیشنهاد می‌کنم برای درک بیشتر و بهتر گرادیان کاهشی فیلم آن را که در ابتدای این صفحه آپلود شده است، تماشا کنید.

 

کلیدواژگان
گرادیان کاهشی چیست | کاربرد گرادیان کاهشی | گرادیان کاهشی چیست به زبان ساده | گرادیان کاهشی چند متغیره | گرادیان کاهشی در شبکه عصبی

 

دوره های آموزشی مرتبط

نویسنده :

سئو و ویراستاری :

زیبا عامریان هستم فارغ‌التحصیل مهندسی کامپیوتر و متخصص سئو و بازاریابی محتوا. در تیم اجرایی هم‌رویش مدیریت واحد محتوا رو به عهده دارم و امیدوارم که تونسته باشم تاثیر خوبی روی سئو و کیفیت خوانش محتوای هم‌رویش بگذارم.

زیبا عامریان هستم فارغ‌التحصیل مهندسی کامپیوتر و متخصص سئو و بازاریابی محتوا. در تیم اجرایی هم‌رویش مدیریت واحد محتوا رو به عهده دارم و امیدوارم که تونسته باشم تاثیر خوبی روی سئو و کیفیت خوانش محتوای هم‌رویش بگذارم.

3 دیدگاه برای “گرادیان کاهشی چیست؟ — مفهوم و اجرا در توابع تک متغیره تا چند متغیره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search

مطالب مرتبط

دسته بندی مطالب