ممنون که این صفحه از هم‌رویش را انتخاب کردید. آیا با IOB یا اینترنت اشیا آشنا هستید؟ اینترنت اشیا یا IOB چیست؟ در این مقاله از مجله هم‌رویش خیلی سریع با کاربرد IOB و اینکه معایب IOB چیست، آشنا می‌شوید.

فهرست مطالب

یکی از جنبه‌هایی که در حوزه تکنولوژی بسیار دیده می‌شود، استفاده از کلمات مخفف، البته در کنار پیشرفت، است. مانند BCI (Brain-Computer Interface)، واسط مغز و رایانه و IoT (Internet of Things) که به آن اینترنت اشیاء گفته می‌شود. تقریباً هر ساله اصطلاحات جدیدی به‌وجود می‌آیند که توجه مخاطبین را به خود جلب می‌کنند. همچنین در آینده نیز شاهد موارد بیشتری هم خواهیم بود.

یکی از جدیدترین‌های این مجموعه در سال 2021، IoB  یعنی Internet of Behaviors  است. اینترنت رفتار توسط گارتنر ابداع شده است. این نوع از تکنولوژی توسعه یافته، اینترنت اشیاء است. اما این فناوری بر ضبط، پردازش و تجزیه و تحلیل داده‌های زندگی روزمره مردم تمرکز دارد.

 

اینترنت-رفتار-چیست-کاربرد-IOB-هم-رویش

 

اینترنت رفتار چیست به زبان ساده

همانطور که می‌دانید، اینترنت اشیاء شبکه‌ای از اشیاء فیزیکی به‌هم پیوسته است که اطلاعات را از طریق اینترنت جمع آوری و مبادله می‌کند. اما در حوزه IoB، این داده‌ها در کنار رفتارهای خاص انسانی مانند الگوهای خرید و علایق جمعیتی، معنا پیدا می‌کنند.

دستگاه‌های مربوط به موقعیت جغرافیایی، بیگ‌دیتاها و تشخیص چهره، رفتار مشتری را ترسیم می‌کنند. یک نمونه ساده در این مورد، Uber است. اپلیکیشن IoT آن، هم رانندگان و هم مسافران را ردیابی می‌کند.

هنگامی که مشتری به مقصد مورد نظر خود برسد، اوبر برای ارزیابی سفر، از او نظرسنجی می‌کند. همچنین اوبر امکان نظارت بر رفتار راننده و تفسیر تجربه مسافر را بر اساس آن سفر برای کاربر فراهم می‌کند.

 

اینترنت-رفتار-چیست-کاربرد-IOB-هم-رویش
اینترنت رفتار چیست؟

 

IoB و دنیای واقعی

40 درصد از جمعیت جهان تا سال 2025 حداقل از یک برنامه IoB  (چه دولتی و چه تجاری) استفاده می‌کنند و برای نفوذ بر رفتار آن‌ها به صورت دیجیتالی ردیابی می‌شود. این موضوع در موارد زیر مفید واقع می‌شود:

  • جایگزینی نظر سنجی‌های غیر ضروری مشتریان.
  • اطلاعات شفافی درباره مکانی که مشتری در آن خرید می‌کند، بدست می‌آید.
  • اعلان‌هایی سریع درباره اطلاعیه‌ها و مراکز فروش تخفیف‌دار به مشتری ارائه می‌شود.
  • آزمایش اثربخشی کمپین‌های تجاری و غیرانتفاعی
  • نحوه تعامل مشتریان با دستگاه‌ها، خدمات و محصولات خاص، دریافت می‌شود.

IoB ابزاری قدرتمند برای نیروی فروش و بازاریابی است. IoB با ایجاد استراتژی‌های موثر، در آنچه که به مصرف‌کنندگان ارائه می‌شود، تفاوت ایجاد می‌کند. البته که سایر بخش‌های صنعت نیز از آن سود می‌برند.

به عنوان مثال، IoB برای حوزه پزشکی ارزشمند است. اینترنت رفتاری، به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی در ارزیابی شرایط بیماران، پاسخ به درمان‌ها و سایر اطلاعات مربوط به سبک زندگی آن‌ها، کمک می‌کند.

 

ارزش IoB در همه صنایع

ردیابی موقعیت مکانی و رفتار مصرف‌کننده

شاید برایتان پیش آمده باشد، هنگامی که رستورانی را ترک می‌کنید، اعلانی از طرف رستوران برای اظهار نظر خود درباره آن، دریافت کرده باشید. اولویت‌های شما این‌گونه استخراج می‌شود. این همان منطقی است که اوبر برای اطلاع از تجربیات مشتریان خود و توسعه استراتژی‌های بهتر برای پاسخگویی به آن‌ها انجام می‌دهد.

اکثر سرویس‌های مبتنی بر موقعیت مکانی، از فناوری GPS تلفن همراه یا تکنیک‌های دیگری مانند ارتباط حوزه نزدیک (NFC) و بلوتوث، برای ردیابی موقعیت مکانی کاربر و ارسال اعلان‌ها یا ایمیل‌ها استفاده می‌کنند.

همچنین با جمع‌آوری اطلاعات در لحظه و بدون هیچ‌گونه تاخیری در آن، شرکت‌ها می‌توانند به سرعت در پیشنهادات خود تغییراتی ایجاد کنند.

 

تشخیص چهره و وضعیت فیزیکی

در سال 2018، باریستاها در قهوه فروشی‌ها، از IoB برای تشخیص چهره، تعیین جنسیت، سن و خلق و خوی مصرف‌کنندگان خود استفاده کرد. با استفاده از این فناوری، آنان با توجه به نتایجی که به دست می‌آید، نوشیدنی مناسبی را به مشتری پیشنهاد می‌کنند.

از همین سیستم می‌توان در فروشگاه‌های خرده‌فروشی برای تبلیغات شخصی‌سازی‌ شده استفاده کرد که در آن، برندها محصولات یا خدماتی را بر اساس روحیه یا جنسیت مشتریان ارائه می‌دهند.

شرکت آمازون با بررسی و مطالعه تاریخچه فعالیت مشتری و خریدار، محصولاتی را به آن‌ها پیشنهاد می‌کند. تشخیص چهره نیز با بررسی وضعیت فعلی مصرف کننده، همین کار را انجام می‌دهد.

 

 

هم رویش منتشر کرده است:

آموزش اینترنت اشیا از صفر ــــ پروژه محور

 

 

پایش سلامت برای بهبودی بیمار

IoB امروزه در ایجاد اپلیکیشن‌های سلامتی برای گوشی‌های هوشمند استفاده می‌شود. با استفاده از IoB رژیم غذایی، سطح قند خون، ضربان قلب و الگوی خواب افراد ردیابی می‌شود.

به علاوه این فناوری می‌تواند به بیمار در مورد وضعیت سلامت فعلی‌اش هشدار دهد. همچنین عادات غذایی یا مصرف دارو را بر این اساس اصلاح کند. این اطلاعات ضروری، می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد. به پزشکان نیز در تشخیص بیماری‌ها و شروع سریع‌تر درمان مناسب برای جلوگیری از مشکلات حادتر، کمک می‌کند.

 

سیستم امتیازات اعتبار اجتماعی و ردیابی رفتار شهروندان

چین سیستمی مبنی بر امتیاز اعتباری اجتماعی معرفی کرده است که نحوه رفتار شهروندانش را پیگیری کند. سپس بر اساس رفتارشان به آن‌ها امتیاز بدهد. مثلا اگر شهروندی قبض برق خود را در بازه زمانی مشخص شده پرداخت نکند، امتیازی منفی برای او در نظر گرفته خواهد شد.

یا اگر فردی یک مطلب ضد دولتی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کند نیز، یک امتیاز منفی خواهد گرفت.

دولت چین قصد دارد از فناوری IoB در مقیاس وسیع استفاده کند. هدف آن‌ها از این کار، ایجاد روشی برای پیگیری وفاداری شهروندان خود به رژیم فعلی است.

بنابراین IoB می‌تواند به کسب و کارها و دولت‌ها برای نظارت بر مردم، کمک کند. جرم و جنایت را تحت کنترل داشته باشد. خدمات لازم را ارائه دهد و شیوه‌ای امن‌تر و سازمان یافته‌تر در زندگی را پیاده سازی کند.

 

ردیابی بیماری‌های مزمن

در یکی دو دهه گذشته شاهد افزایش بی‌سابقه بیماری‌های مزمن و غیر واگیر (NCDs) بوده‌ایم. سالانه نزدیک به 41 میلیون نفر بر اثر بیماری‌های غیر واگیر، جان خود را از دست می‌دهند. همچنین این موضوع باعث افزایش هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی نیز می‌شود.

IoB رویکردی امیدوارکننده برای توسعه سیستم‌های نظارت بر سلامت از راه دور برای بیماران BCD، که عمدتاً از بیماران قلبی و دیابتی رنج می‌برند، ارائه کرده است. به عنوان نمونه، دستگاه‌های مجهز به IoB باعث ایجاد پیشرفت‌های بزرگی در فناوری پانکراس مصنوعی، شده‌اند.

فناوری اینترنت رفتاری بر علائم حیاتی نظارت دارد. همچنین با شناسایی عوامل غیر نرمال در بدن بیمار و هشدار دادن به آن‌ها مبنی بر اینکه باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند، به کاهش بستری شدن در بیمارستان کمک می‌کند. یک مطالعه در سال 2015 نشان می‌دهد که دستگاه‌های IoB منجر به کاهش 50 درصدی نرخ بستری مجدد 30 روزه در بیمارستان شده است.

 

رزرو سفر

شرکت‌های مسافرتی با مطالعه ویژگی‌های اجتماعی_جمعیتی و رفتار آنلاین گذشته مشتریان خود، پیشنهادات و توصیه‌های سفارشی و مرتبطی را به مسافران ارائه می‌دهند. برای مثال مشتریان در  Booking.com می‌توانند هتل‌ها، استراحتگاه‌ها و اقامتگاه‌ها را در مقصد مورد نظر خود رزرو کنند.

این اپلیکیشن به‌طور مداوم برای بهینه‌سازی تجربه استفاده درون‌برنامه‌ای، داده‌ها را یاد می‌گیرد و مطالعه می‌کند. با این کار، هتل‌های پیشنهادی را برای مقصد کاربر به صورت شخصی سازی ارائه می‌کند.

 

قیمت حق بیمه خودرو

IoB به بهینه‌سازی حق بیمه خودرو نیز کمک می‌کند. هنگامی که کاربران اپلیکیشن را روی گوشی خود نصب کنند، اطلاعات مهمی مانند مسافت طی شده، سرعت خودرو، زمانی که کاربر در حال سفر است و غیره جمع‌آوری می‌شود.

بر این اساس حق بیمه‌ای که کاربر باید آن را پرداخت کند، محاسبه می‌شود. بر اساس آن داده‌ها، رانندگان مسئولیت پذیر، بیمه کمتری را پرداخت می‌کنند. آویوا اولین شرکت بیمه‌ای است که در سال 2013، اپلیکیشن تلفن همراه را برای ثبت رفتار رانندگی راه‌اندازی کرد.

 

اهداف بلند مدت مالی

این قابلیت به بانک‌ها کمک می‌کند تا از طریق دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیاء، الگوهای مخارج مشتریان خود را شفاف‌تر کنند. این سیستم می‌تواند به گونه‌ای طراحی شود که وقتی مشتری به اهداف بلندمدت مالی خود دست می‌یابد، اعلان‌های تشویقی را دریافت ‌کند. همچنین اگر از اهدافش عقب‌تر باشد، به او کمک می‌کند تا علایق و سبک هزینه‌های خود را تنظیم کند.

 

معایب IOB چیست؟

شکی نیست که IoB فرصت‌های رشد بسیاری را در سرتاسر صنعت ارائه می‌دهد. اما این فناوری عاری از خطر نیست. در ادامه بهتر است در کنار تمام مزایایی که گفته شد، نگاهی به معایب این موضوع بیندازیم:

 

نبود حریم خصوصی

IoB با داده‌ها سر و کار دارد. این در حالی  است که مصرف‌کنندگان در مورد نحوه جمع‌آوری اطلاعات چیزی نمی‌دانند. به علاوه، هنوز چارچوب مناسبی برای پیمایش و استفاده از داده‌ها، به خصوص در مقیاس بزرگی وجود ندارد. این موضوع را در نظر داشته باشید که، داده‌های IoB به صورت تصادفی و بدون اجازه قبلی از مصرف‌کنندگان جمع‌آوری می‌شود.

 

دسترسی به داده‌های حساس

امروزه جرایم سایبری به بالاترین حد خود رسیده است. هکرها می‌توانند به داده‌های حساس رفتارهای مشتریان دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، آن‌ها می‌توانند به کدهای دارایی، مسیرهای تحویل، کدهای بانکی و غیره هم دسترسی داشته باشند.

جای تعجب نیست که تلاش‌های فیشینگ نیز در حال افزایش است. هر چه شبکه گسترده‌تر و اطلاعات دقیق‌تر باشد، این میزان بیشتر خواهد شد. با ورود افراد بیشتر به حوزه  IoB، بیشتر در معرض کلاهبرداران آنلاین هم قرار می‌گیرند.

 

کاربرد IOB

  1. با ردیابی موقعیت جغرافیایی یک فرد، می‌توان از مکان‌ها و همچنین مدت زمانی که در آن جا سپری می‌کند، اطلاع داشت. بر این اساس کسب‌وکارها می‌توانند پیام‌های بازاریابی، پیشنهادات تبلیغاتی و تخفیف‌هایی را برای افراد ارسال کنند. بنابراین فروش هم افزایش می‌یابد. همچنین تجربه‌ای عالی از خرید را به مشتریان خود ارائه می‌دهد.
  2. چین با وجود سیستم امتیاز اجتماعی خود، قصد دارد از طریق جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل سیستماتیک داده‌ها، وفاداری شهروندان خود به رژیم فعلی را ردیابی کند. چین اولین دولتی است که از تحلیل رفتاری در این مقیاس بزرگ استفاده می‌کند.
  3. در طول همه‌گیری بیماری کرونا، بسیاری از شرکت‌های بینایی کامپیوتری، برای تشخیص اینکه شهروندی ماسک زده است یا خیر، از IoB استفاده کردند. همچنین از انگشتان حرارتی برای تعیین افرادی که دمای بدن آن­ها افزایش یافته است (تب، یکی از علائم محسوس کووید 19 است)، استفاده شده است.
  4. همانطور که قبلا ذکر شد، از IoB برای تشخیص چهره استفاده می­شود و اطلاعاتی مانند جنسیت، سن و خلق و خوی مصرف کنندگان را تعیین می‌کند. سپس بر اساس تجزیه و تحلیل این داده‌ها، نوشیدنی مناسبی به فرد پیشنهاد داده می‌شود. همین سیستم می‌تواند در تبلیغات شخصی سازی شده هم بسیار خوب عمل کند.

 

 

هم رویش منتشر کرده است:

آموزش بینایی کامپیوتر با پایتون و OpenCV ___ بسته جامع

 

 

ارزیابی IoB

IoB به کسب‌وکارها در همه صنایع با روش‌های پیشرفته، برای بازاریابی محصولات و خدمات، کیفیت بهتر پیشنهادات و تأثیرگذاری بر رفتارهای مشتریان و کارکنان، قدرت می‌دهد. این فناوری بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده، به روابط مشتری و فروشنده، ارزش می‌دهد و نتایج را بهبود می‌بخشد.

تا زمانی که انسان به تکامل خود ادامه می‌دهد، داده‌­های رفتاری نیز سیری تکاملی خواهند داشت. با ظهور دستگاه­‌های جدید اینترنت اشیاء، درک رفتار به وسیله اعداد، به جنبه هیجان انگیز هر کسب و کاری تبدیل شده است. البته IoB هم نگرانی­هایی در حوزه امنیت داده­‌ها و حفظ حریم خصوصی دارد. اما در آخر راهی برای حل این مشکل و اطمینان درباره استفاده از داده­‌ها پیدا خواهد شد.

 

کلیدواژگان

اینترنت رفتار چیست؟ | آی او بی چیست | IOB چیست | اینترنت رفتار چیست به زبان ساده | کاربرد IOB | کاربردهای IOB | کاربردهای اینترنت اشیا | کاربرد IOB چیست | IOB چیست | اینترنت رفتار چیست | مخفف IOB چیست | مخفف IOB چیه | معایب IOB چیست | پیامدهای IOB چیست | پیامد IOB چیست | معایب اینترنت رفتار چیست | معایب اینترنت اشیا | پیامد اینترنت اشیا

 

منبع

What Is the Internet of Behavior (IoB)?

دوره های آموزشی مرتبط

نویسنده :

سئو و ویراستاری :

زیبا عامریان هستم فارغ‌التحصیل مهندسی کامپیوتر و متخصص سئو و بازاریابی محتوا. در تیم اجرایی هم‌رویش مدیریت واحد محتوا رو به عهده دارم و امیدوارم که تونسته باشم تاثیر خوبی روی سئو و کیفیت خوانش محتوای هم‌رویش بگذارم.

زیبا عامریان هستم فارغ‌التحصیل مهندسی کامپیوتر و متخصص سئو و بازاریابی محتوا. در تیم اجرایی هم‌رویش مدیریت واحد محتوا رو به عهده دارم و امیدوارم که تونسته باشم تاثیر خوبی روی سئو و کیفیت خوانش محتوای هم‌رویش بگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search

مطالب مرتبط

دسته بندی مطالب